EMDR bij borstkanker

 In EMDR

Van de week heb ik een behandeling afgesloten van een vrouw met borstkanker die geopereerd en bestraald was, maar haar leven helemaal niet meer kon oppakken.

De angst voor de ziekte had haar zo in zijn greep dat zij als het ware één was met de ziekte en niet meer iemand was met (of hopelijk nu zonder) een ziekte.
Haar psycholoog stelde een behandeling bij mij met emdr voor. Bij emdr is het heel belangrijk dat je het goede “target” neemt waar je op gaat focussen met de emdr behandeling. In dit geval was het moment dat de oncoloog in de spreekkamer de uitslag van de onderzoeken meedeelde voor haar het heftigste. Het was of haar wereld instortte.

Dit “beeld” gaf ze een waarde van 10 van heftigheid (schaal 1-10) met heel veel emotie en tranen. Dat is het juiste moment om de behandeling uit te voeren en deze waarde daalde in een half uur naar een 3. Ze werd veel rustiger en minder emotioneel. Tijdens de volgende sessie meldde ze dat ze weer wat vrolijker was en het leven weer meer zag zitten. De tweede sessie is de 3 naar een 0 gegaan en hebben we de behandeling al af kunnen sluiten. Een vervolgafspraak over een paar weken is mogelijk, maar alleen als daar nog behoefte aan is.

Werkt emdr altijd?

Nee, als je niet de juiste target kunt vinden of als iemand kan niet bij zijn emoties kan op dat moment, dan is emdr minder effectief

Recent Posts

Start typing and press Enter to search