EMDR bij slaapstoornis door misbruik opa

 In EMDR

Een cliënt van 50 + was door de huisarts doorverwezen naar een specialistische kliniek die gespecialiseerd is in slaapstoornissen. De psycholoog aldaar ontdekte dat misbruik van cliënte in haar vroege jeugd oorzaak kon zijn van haar al jaren bestaande slaapproblemen en stuurde haar door voor emdr. Zodoende kwam zij bij mij in behandeling.

Cliënte was op 10-jarige leeftijd een jaar lang lastig gevallen door haar opa, die haar stond op te wachten in de voortuin van hun huis, een sigaar rokend, als zij van school kwam. Oma ging shoppen met haar moeder en zij bleef alleen achter met opa, die haar dwong tot zoenen en aan hem te zitten. Dit heeft ongeveer een jaar geduurd en toen zijn ze verhuisd. Cliënte lijdt al lange tijd aan slecht slapen, hyperallert wakker worden en angsten. We hebben de emdr ingezet op dit beeld, onder aan de trap met die handelingen met haar opa.

De eerste sessie was ze heel erg emotioneel bij dit beeld en gaf ze het de intensiteit van een 10 (schaal 1-10). Het negatieve eigenbeeld hierbij was naast een gevoel van walging ook een gevoel van schuld. De eerste sessie verlaagde de intensiteit naar een 7. Tijdens de tweede sessie een week later vertelde cliënte dat ze wel wat minder hyperallert wakker was geworden. De tweede sessie ging van een 7 naar een 4, geen tranen meer maar nog wel veel emotie.

Na die sessie sliep cliënte beter en was er geen sprake meer van hyperallertheid bij het wakker worden, tot haar grote ongeloof.

De derde sessie was de intensiteit van het beeld nog een 4 en verlaagde tot een 2. Het zal altijd een nare herinnering blijven, maar hij moet te handelen zijn zonder allerlei lichamelijke verschijnselen en hevige emoties. Dan is de therapie geslaagd. Als bijzonder bij-effect meldde cliënte dat zij sinds jaren ineens niet meer allergisch was. Zij had jarenlang hooikoorts gehad maar had daar nu ineens geen last meer van. Mogelijk dat haar immuunsysteem of haar weerstand ook een verbetering heeft ondergaan door minder stress en beter slapen. We hebben over een maand nog een keer afgesproken ter controle.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dit bij-effect was voor mij ook een verassing.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search